SALUT, DRETS, ACCIÓ 2018

separador_portada_centrado

Salut, Drets, Acció és una campanya que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat.

Des del naixement del projecte el 2007, s’han projectat audiovisuals de qualitat acompanyats de debats amb persones expertes, que han abordat les qüestions fonamentals sobre la salut.

És un espai web i una mostra de cinema on es connecten històrieslluites personals i col·lectives i creativitat audiovisual. És una inciativa de MedicusMundi Mediterrània i FarmaMundi.

Medicusmundi mediterrània organitza la dotzena edició de la Mostra Salut, Drets, Acció; un espai que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes reals que provoquen la desigualtat, sens dubte la pitjor epidèmia en salut del món.

Després d’anys en què s’han tractat temàtiques molt diverses volem iniciar una nova etapa en la que, en cada edició, intentarem centrar l’atenció en un determinant social de la salut, per tal de poder aprofundir més en el nostre discurs i aconseguir un major impacte.

Enguany posem el focus en el medi ambient, ja que pensem que afecta de manera cabdal (i ho farà encara més en el futur) la salut de les persones arreu del món i especialment d’aquells col.lectius més empobrits i vulnerables.

La programació que us oferim inclou dos documentals i un reportatge que aborden conceptes clau com ara el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica o la part més fosca de la revolució tecnològica. Per concloure la mostra tindrem un avançament de la següent edició amb un documental de gènere, A thousand girls like me.

foto_sda18
cartel_sda18_redessociales

Time to choose, de l’oscaritzat director Charles Ferguson (Inside Job), presenta una de les qüestions més greus de la nostra era: el canvi climàtic. Proposem un debat posterior on no parlarem de l’evident escalfament global sinó de com aquest fenomen s’està convertint en un accelerador de les desigualtats al món. Death by design ens revela el dramàtic efecte que té el nostre consum desmesurat de tecnologia i veurem com l’obsolescència programada no només escurça la vida dels nostres aparells electrònics sinó també les nostres.

De nou, us convidem a participar al Debat Crític, organitzat conjuntament amb el diari d’investigació Crític. Tractarem un tema de màxima actualitat com és la qualitat de l’aire a la nostra ciutat. Projectarem el reportatge Vivir sin aire i parlarem amb investigadors, representants polítics i d’entitats ciutadanes preocupades per aquesta nova amenaça.

Comptem amb vosaltres!

time_to_choose

Dijous, 18/10   19:00 h  Cinemes Girona

Time to choose

Charles Ferguson. Representational Pictures.

EUA, 2016. VOSC 97’

L’oscaritzat director Charles Ferguson (Inside Job, No End in Sight) aborda en aquest documental els reptes i solucions que presenta una de les qüestions més greus de la nostra era: el canvi climàtic. Ferguson analitza els principals factors que intervenen en aquest fenomen mundial i què podem fer per resoldre aquesta crisi. Time to Choose deixa un missatge clar als espectadors: comptem amb les eines i el coneixement necessaris per començar a prendre mesures i combatre aquesta amenaça global des d’aquest moment.

Qui pot triar? El canvi climàtic com a accelerador de desigualtats

Debat a càrrec de: Miquel Ortega, Físic, Dr. en Ciències Ambientals. Expert en polítiques públiques ambientals. Lourdes Berdie, representant del Moviment per la Justícia Climàtica. Anna Perez Català, directora de campanyes de Climate Tracker (divulgació del canvi climàtic). Dinamitza el debat: Bruno Sokolowicz, periodista i membre del moviment 350.

death_by_desing

Dijous, 25/10   19:00 h  Cinemes Girona

Death by design

Sue Williams. Ambrica Productions.

EUA, 2016. VOSC 73’

Els consumidors adoren els seus telèfons intel.ligents, tauletes i portàtils. Els números són impactants. El 2020, quatre mil milions de persones tindran un ordinador personal. Cinc mil milions tindran un telèfon mòbil. Però aquesta revolució té un costat fosc, amagat dels consumidors. Sue Williams investiga les interioritats de la indústria electrònica i descobreix com fins i tot els aparells més petits tenen costos mortals per al medi ambient i la salut. Des de les fàbriques més opaques de la Xina a l’alta tecnologia de Silicon Valley, el documental va narrant una història de degradació mediambiental que provoca tragèdies en l’àmbit de la salut i que ens acosta ràpidament a un punt de no retorn entre consumisme i sostenibilitat.

L’obsolescència programada escurça també la vida de les persones

Debat a càrrec de: Alba Trepat, responsable de campanyes a SETEM Catalunya i representant d’Electronics Watch a l’Estat espanyol. David Franquesa, director de la federació Electronic Reuse. Realitza el seu doctorat a l’Institut de Sostenibilitat de la UPF. Dinamitza el debat: Ana Villagordo, consultora freelance en projectes de comunicació i direcció de projectes de caire ambiental, estratègia creativa i disseny sostenible.

a_thousand_girls_like_me

Dijous, 8/11   19:00 h  Cinemes Girona

A thousand girls like me

Sahra Mani. Marmita Films.

França-Afganistan, 2018. VOSC 76’

La Khatera, una dona afgana de 23 anys, s’oposa a la voluntat de la seva família i a les tradicions del seu país per buscar justícia pels anys d’abusos sexuals als que ha estat sotmesa per part del seu pare. La seva lluita obstinada posa en evidència els defectes del sistema judicial afgà i mostra la desprotecció de les dones per poder fer sentir la seva veu. Tot i així, la seva batalla acaba per demostrar el poder de l’acció sobre la por.

L’abús sexual no entén de fronteres

Debat a càrrec de: Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet. Rubén Sanchez Ruiz, psicòleg i formador en matèria de violència masclista. Fàtima Taleb, mediadora i activista social. Regidora a l’Ajuntament de Badalona des de 2015. Dinamitza el debat: Carolina Astudillo Beals, xilena, activista antirracista i coordinadora del Col·lectiu i+, professionals per la diversitat.

Dimarts, 30/10   19:00 h  Centre Cívic Can Deu

DEBAT CRÍTIC

Projecció del reportatge Vivir sin aire (El Escarabajo Verde, RTVE) Presentació de la periodista Dúnia Ramiro L’aire que respirem, una amenaça per a la salut a Barcelona?

Debat amb la participació de: Janet Sanz, Tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Jordi Sunyé, investigador de l’ISGlobal i catedràtic de Salut Pública i Medicina Preventiva de la UPF. Olga Margalef, representant de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. Ricard Riol, president de l’Associació PTP (Promoció del Transport Públic).

Dinamitza el debat: Sergi Picazo, periodista del diari d’investigació Crític.

page 1 of 3
separador_portada_centrado

Històries sobre Salut Drets Acció a Quepo en obert