logo_sda
info_sda17

SALUT, DRETS, ACCIÓ 2017

Salut, Drets, Acció és una campanya que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat.

Des del naixement del projecte el 2007, s’han projectat audiovisuals de qualitat acompanyats de debats amb persones expertes, que han abordat les qüestions fonamentals sobre la salut.

És un espai web i una mostra de cinema on es connecten històrieslluites personals i col·lectives i creativitat audiovisual. És una inciativa de MedicusMundi Mediterrània i FarmaMundi.

Medicusmundi Mediterrània organitza l’onzena edició de la Mostra Salut, Drets, Acció, un espai que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes reals que provoquen la desigualtat, sens dubte la pitjor epidèmia en salut del món. Enguany estrenem imatge i ho fem gràcies a l’obra d’Antoni Morillas, pioner del disseny gràfic barcelonès. Els seus successors ens han permès rescatar una de les moltes imatges que va crear per a la indústria farmacèutica als anys 60 per reconvertir-la en nou símbol de compromís i lluita pel dret a la salut. La programació que us oferim en aquesta edició tracta temàtiques molt diverses que posen de manifest la vulnerabilitat de les persones enfront situacions generades per interessos econòmics i de lluita de poder en un món que mira cap a una altra banda davant la condició de pobresa i desigualtat de milions de persones.

24232620_1518612358220515_7855049726528550291_n
cartel_sda17

La fiebre del oro, produïda per Medicusmundi i presentada en l’última edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, ens permetrà descobrir les repercussions de la mineria artesanal en un país com Moçambic i en tot el món. Amb Footprint reflexionarem sobre els veritables efectes de la superpoblació en un sistema consumista que genera moltes desigualtats. I completarem la programació amb el premiat Nowhere to hide, amb el qual tindrem el privilegi de fer una immersió en primera persona en la vida de l’infermer iraquià Nori Sharif, que enregistra amb una càmera la devastació de Diyala, des de la sortida de les tropes nord-americanes fins a l’ascens d’ISIS. I, per segon any, us animem a participar al Debat Crític: Com comunicar #LaPitjorEpidèmia?, que tindrà lloc al Centre Cívic Pati Llimona. Serà una bona oportunitat per conèixer de la mà de professionals de la comunicació com s’articula un relat per tal que una lluita local esdevingui un tema d’interès general.

Comptem amb vosaltres!

la_fiebre_del_oro

Dijous, 9/11   19:00 h  Cinemes Girona

LA FIEBRE DEL ORO

Raúl de la Fuente Medicus mundi i Kanaki films Moçambic, 2017. VOSC 24:43’ A Cabo Delgado, Moçambic, la pobresa de la població i la riquesa del subsòl continuen sent inconciliables, fins al punt de provocar la mort a centenars de miners artesanals. El Marcelino s’endinsa a la terra intentant trobar robí en un forat com en el que va morir el seu germà. El Toni treballa sense descans en una mina on amb prou feines hi queda or. Aquestes són només dues de les històries d’aquest recòndit lloc del planeta, però que afecta la resta de la humanitat. La mineria artesanal pot tenir greus repercussions en el medi ambient, la salut i la qualitat de vida de les persones que hi treballen, però també en la teva, ja que el 40% de les emissions de mercuri del planeta provenen de la mineria artesanal.

Mineria artesanal, desigualtat i salut pública global

Debat a càrrec de: Raúl de Fuente, director del documental. Marcos A M Pereira, director del Centro Terra Viva (Moçambic) Ivan Zahinos, director de projectes de cooperació de Medicusmundi. Dinamitza el debat: João Carlos Almeida, advocat i consultor moçambiquès especialitzat en drets de les comunitats en mineria artesanal i accés a la terra.

outbreak

Dijous, 16/11   19:00 h  Cinemes Girona

FOOTPRINT

Valentina Canavesio EUA 2016. VOSC 82’ Quantes persones pot sostenir la Terra si tots tenim una vida digna? Aquesta és una de les preguntes que es formula aquest documental, que exposa els efectes del creixement de la població en el medi ambient, però també en la qualitat de vida de les persones, en un món on cada vegada hi ha més pobresa i desigualtats. A través de testimonis d’activistes i experts en salut, el film parlarà sobre qüestions com la planificació familiar com a una de les solucions per reduir la pobresa, però també hi haurà intervencions reveladores sobre quins actors juguen un paper important per a què aquestes solucions no arribin.

La superpoblació al nostre planeta és sostenible?

Debat a càrrec de: Valentina Canavesio, directora del documental. Sílvia Aldavert, membre de l’Associació de planificació familiar de Catalunya i Balears. Dinamitza el debat: Iolanda Parra, periodista i antropòloga.

nowhere_to_hide

Dijous, 23/11   19:00 h  Cinemes Girona

NOWHERE TO HIDE

Zaradasht Ahmed Ten Thousand Images. Noruega, 2016 VOSC 86’ Aquest premiat documental narra la història de Nori Sharif, un infermer iraquià, pare de quatre fills, que lluita per la seva supervivència i la de la seva família en una regió on la guerra s’ha convertit en la norma. Càmera en mà, el protagonista enregistrarà durant cinc anys la seva vida en una de les províncies més perilloses de l’Iraq: Diyala. Seguirem el Nori en el seu esdevenir quotidià i descobrirem la destrucció que l’envolta, acorralat entre el creixent domini d’ISIS i les milícies iraquianes. Però també serem testimonis de la persistència i l’esperança d’un home disposat a construir enmig de la destrucció.

La destrucció de la identitat com a arma de guerra

Debat a càrrec de: Zaradasht Ahmed, director del documental. Maisoun Shukair, farmacèutica de Damasc. Mohamad AbdulMajid, infermer sirià. Dinamitza el debat: Anna Palou, periodista del diari la Jornada.

page 1 of 3

Divendres, 17/11   18:00 h  Centre Cívic Can Deu

DEBAT CRÍTIC

Com comunicar #LaPitjorEpidèmia? La comunicació com a element transformador. De la lluita local a l’interès general. Parlem amb professionals de la comunicació per conèixer quin és el procés que fa que una reivindicació local esdevingui un tema d’interès general i pugui millorar el seu impacte social i/o incidència política. Què desperta el seu interès? Com es busca l’enfoc adequat perquè sigui transcendent? Quin paper juga la difusió un cop acabat el producte? Debat amb la participació de: Valentina Canavesio, directora i productora del documental Footprint. Josep Cabayol. Productor del documental La salut, el negoci de la vida, i integrant de Sicom TV. Sònia Ros. Directora del projecte transmedia FAM, i integrant de Quepo. Dinamitza el debat: 

logo_critic
separador_portada_centrado

Històries sobre Salud Drets Acció a Quepo en obert