Salut, Drets, Acció 2016

Salut, Drets, Acció és una campanya que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat.

Des del naixement del projecte el 2007, s’han projectat audiovisuals de qualitat acompanyats de debats amb persones expertes, que han abordat les qüestions fonamentals sobre la salut.

És un espai web i una mostra de cinema on es connecten històrieslluites personals i col·lectives i creativitat audiovisual. És una inciativa de MedicusMundi Mediterrània i FarmaMundi.

Un any més arriba als Cinemes Girona la Mostra: Salut, Drets, Acció. Un espai de trobada organitzat per Farmacèutics Mundi i Medicusmundi Mediterrània (anteriorment Medicusmundi Catalunya) que convida a reflexionar sobre una lluita global: la defensa pel dret a la salut.

Volem prendre el pols de la salut com a dret universal. Un dret a garantir allà on no existeix, i a protegir on es va aconseguir i s’està destruint.

Enguany arribem a la nostra 10a edició. Al llarg d’aquests anys hem constatat que la pitjor epidèmia en salut a la que ens enfrontem no són malalties com l’Ebola, la malària o la sida. #LaPitjorEpidèmia en salut al món és la desigualtat. Una desigualtat polièdrica de la que intentarem desvetllar alguna de les seves cares.

Els documentals que projectarem posen de manifest la legitimitat de persones salvant persones. Professionals sanitaris i pacients que s’organitzen en una lluita comu- na: la protecció de la vida de les persones per damunt dels interessos d’un sistema que genera desigualtat, pobresa i malaltia.

roller_sda_16
banderolas_sda_16
cartel_sda_16

Amb The Waiting Room entrarem a la sala d’espera del servei d’urgències d’un hospital públic dels Estats Units per conèixer de primera mà les 24 hores d’un sistema sanitari paradigmàtic, desigual i excloent. Una mirada crua però alhora humana que ens planteja molts inter- rogants també a casa nostra.

Outbreak ens proposa un intens viatge per l’Àfrica oc- cidental. Descobrirem quin va ser l’origen del brot de l’Ebola i perquè no es va aturar abans que fos massa tard. El documental ens serveix per obrir un profund de- bat sobre la cooperació internacional i alguns interro- gants de l’enfoc mediàtic d’algunes malalties.

Sense moure’ns del continent africà dedicarem la ses- sió de cloenda a Temps d’Écoute, un documental que ens mostra la lluita d’un grup de dones congoleses or- ganitzades de manera innovadora a l’entorn d’un hospi- tal. Allà hi atenen de manera integral a dones víctimes de la violència i del control d’un sistema patriarcal molt arrelat. Una lluita escrita en femení per reflexionar sobre la vulnerabilitat i alhora resposta activa de les dones en defensa del seu dret a la salut.

I aquest any, com a novetat, us convidem a fer un debat crític. Desmuntarem #LaPitjorEpidèmia a través d’un debat diferent, un espai de diàleg distès. Volem con- versar amb diversos perfils experts en l’àmbit sanitari, polítics, activistes i ciutadania. L’objectiu: construir una societat menys desigual que vetlli pel dret a la salut de les persones. Acte organitzat conjuntament amb el diari d’investigació Crític.

Us hi esperem!

etiqueta_sda16
the_waiting_room

Dijous, 21/4   19:30 h  Cinemes Girona

THE WAITING ROOM

Peter Nicks. Roco Films International.

Estats Units. 2012. Vosc. 83’.

The Waiting Room ens obre les por- tes de la sala d’espera d’urgències d’un hospital públic als Estats Units. El documental ens mostra la lluita del seu personal sanitari per tenir cura d’una comunitat en la que la major part dels seus pacients no disposen d’assegurança mèdica. Una mirada crua i alhora humana a un sistema sanitari amb múltiples deficiències i recursos. Pacients, personal mèdic i malaltia s’enfron- ten a la burocràcia i a les difícils i delicades decisions a prendre quan es posen en joc vides humanes.

EL SISTEMA SANITARI DELS ESTATS UNITS, UN MIRALL DEL QUE ENS ARRIBA?

Debat a càrrec de: Pep Garcia Porta, infermer de l’Hospital Can Ruti. Representant polític, experta en sistema sanitari català. Vicenç Navarro, catedràtic de Polítiques Públiques de la UPF.

Dinamitza el debat: Caralp Mariné, periodista d’El Diari de la Sanitat.

outbreak

Dijous, 28/4   19:30 h  Cinemes Girona

OUTBREAK

Dan Edge. WGBH Educational Foundation. PBS.

Estats Units. 2015. Vosc. 55’

Quin va ser l’origen del brot de l’Ebo- la? Perquè no es va aturar abans que fos massa tard? El realitzador Dan Edge ens proposa un intens viatge per l’Àfrica occidental i ens traça el camí d’aquesta epidèmia per Guinea, Sierra Leone i Libèria. Descobrirem la història oculta del que va passar abans que l’entorn mediàtic comencés a posar-hi atenció. Les veus de responsables institucionals, testimonis de primera mà, personal sanitari i pacients, es posen en primer pla per explicar-nos el tràgic pas en fals com a resposta a una epidèmia.

EMERGÈNCIES SANITÀRIES: QUIN MODEL DE COOPERACIÓ SANITÀRIA VOLEM?

Debat a càrrec de: Guillermo Vázquez, metge expert en malalties tropicals, voluntari internacional de Juan Ciudad ONGD a l’Àfrica. Eduardo García Langarica, metge i President de Medicus Mundi Espanya.

Dinamitza el debat: Montse Santolino, periodista.

temps_d_ecoute

Dijous, 5/5   19:30 h  Cinemes Girona

TEMPS D’ÉCOUTE

Pol Penas. Farmacèutics Mundi. Mamma Team.

Espanya. 2016. Vosc. 36’.

Segons les Nacions Unides, avui en dia, la República Democràtica del Congo es considera un dels pitjors llocs del món on néixer dona. Temps d’Écoute ens mostra la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut. L’objectiu: trencar amb el clixé que parla de les dones i societats afri- canes com a passives. L’Associació FEPSI és un clar exemple de societat civil organitzada i activista. Una lluita social que ens convida a reflexionar sobre el gènere com a determinant del dret a la salut al món.

LA LLUITA TÉ NOM DE DONA: HISTÒRIES D’EMPODERAMENT SOCIAL A LA RDC.

Debat a càrrec de: Representant Diàspora Congo- lesa, pendent de confirmar. Laia Pibernat-Mir, tècnica de Farmacèutics Mundi. Serena Brigidi, doctora en antro- pologia i professora a la UVic. Josep Maria Royo, investigador Escola de Cultura de Pau UAB.

Dinamitza el debat: Gemma Garcia Fàbrega, periodista de la Directa i Contrast.

Dimarts, 19/5   19:30 h Centre Cívic Pati Llimona

DEBAT CRÍTIC

Salut i desigualtat: desmuntant #LaPitjorEpidèmia

El lloc on naixem i la situació social d’un territori esdevenen determinants molt més importants del que sovint podem creure. Així mateix, l’accés a l’habitatge, a l’alimentació o a una feina digna tenen efectes al llarg

de la vida d’una persona. Com es mesuren l’esperança, la qualitat de vida i la salut? Aquests són alguns dels determinants socials en salut que debatrem per prendre el pols i desmuntar #LaPitjorEpidèmia: la desigualtat.

Debat amb la participació de: Gemma Tarafa, comissionada de Salut a l’Ajuntament de Barcelona. Joan Benach, investigador en Salut Pública i director de GREDS EMCONET (UPF).

Dinamitza el debat: Sergi Picazo, periodista. Activistes, moviments socials, professionals sanitaris i ONG’s, convidats a la Fila zero.

page 1 of 3
separador_portada_centrado

Històries sobre Salud Drets Acció a Quepo en obert