SALUT, DRETS, ACCIÓ 2014

Salut, Drets, Acció és una campanya que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat.

Des del naixement del projecte el 2007, s’han projectat audiovisuals de qualitat acompanyats de debats amb persones expertes, que han abordat les qüestions fonamentals sobre la salut.

És un espai web i una mostra de cinema on es connecten històrieslluites personals i col·lectives i creativitat audiovisual. És una inciativa de Medicus Mundi Mediterrània y Farmaceuticos Mundi.

Les ONGD Farmacèutics Mundi i medicusmundi Catalunya us convidem a participar a la 8a edició de la Mostra de Cinema “Salut, drets, acció” en el marc de la campanya Dret a la Salut a l’Àfrica.

L’any 2007 vam engegar aquest espai amb ganes de reflexionar juntes sobre la vulneració del dret a la salut al món i les seves conseqüències. Des d’aleshores hem volgut projectar audiovisuals de qualitat que ens permetin organitzar debats amb persones expertes i que ens ajudin a entendre les qüestions fonamentals entorn a la salut al món.

En les primeres edicions vam posar el focus al conti- nent africà. Un continent empobrit per unes polítiques i una economia global que generen injustícies i desi- gualtats. Ara, amb la inèrcia de la crisi econòmica, s’ha globalitzat la vulneració dels drets de la ciutadania. Visibilitzar i reflexionar, debatre i denunciar per trans- formar la situació del dret a la salut al món és encara més urgent i prioritari.

Per això, volem convertir la Mostra de Cinema “Salut, drets, acció” en un espai de trobada a Catalunya per a les persones d’arreu del món que defensen el dret a la salut.

materiales_sda14
10372583_628738533874573_3888767608348795004_n
537d3fea61-ref_vis_tarragona_tt

A més, aquest any estrenem web de la Mostra (www.salutdretsaccio.org). Hi trobareu un
espai on es connecten històries, lluites personals
i col·lectives, creativitat audiovisual i també tota la informació pràctica del programa i els espais on tindrà lloc cada sessió. Una eina que esperem que sigui d’utilitat per al sector sanitari, la comunitat educativa, els moviments socials i per a qualsevol persona inte- ressada en la salut i/o en l’audiovisual.

En aquesta edició, amb La Salut el Negoci de la Vida parlarem sobre com afecten les retallades als determinants socials (les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envellei- xen) a l’hora de garantir el dret a la salut. Índia, la Farmàcia del Món i Tiim ens aproparan a la reali- tat del lucratiu negoci de les patents farmacèutiques, les dificultats en l’accés als medicaments, i el mercat negre que s’origina entorn a aquesta problemàtica. I finalment, amb A Luta Continua, parlarem de quina capacitat tenen els països empobrits de decidir el seu model sanitari i de garantir l’accés als serveis de salut a la seva ciutadania, quan la seva dependència econò- mica dels donants externs és molt elevada.

Suma’t a la defensa de la #SalutperalsDDHH i vine!

la_salud_el_negoci_de_la_vida

LA SALUT EL NEGOCI DE LA VIDA

Frederic Pahisa

SICOM. ESPANYA. 2014. 75 MIN APROX. VO

La Salut el Negoci de la Vida (determinants de
la salut), es basa en una anàlisi exhaustiva de la situació de la salut pública a Catalunya: els seus determinants socials, les circumstàncies en les
que les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen; les desigualtats i diferències en salut que són innecessàries i evitables, a més d’injustes (l’epidèmia contra la salut pública més important que existeix); la negació del dret a la salut per convertir-la en un negoci en favor de les grans corporacions industrials i financeres a través de les privatitzacions; i l’exclusió de les dones, les classes socials més desfavorides i els immigrats.

“Salut: sense feina, casa ni diners?”

Debat a càrrec de: Josep Cabayol, productor executiu del documental. Antoni Barbarà, secretari plataforma Dempeus per la Salut Pública. Carme Borrell, Doctora en Salut Pública. Universitat Pompeu Fabra.

india_la_farmacia_del_mundo

ÍNDIA, LA FARMÀCIA DEL MÓN

Yasmina Solanes

MAMMA TEAM. 2013. 30 MIN. VOSC

L’accés als medicaments és un dret universal. El documental, de la mà de persones expertes en temes sanitaris i legals, explica per què l’Índia s’ha convertit en un líder mundial en la fabricació de me- dicaments genèrics i segueix el procés legal i social de l’anomenat Cas Glivec, on Novartis va portar al govern indi als Tribunals de Justícia per la patent d’aquest medicament contra el càncer.

La sentència a favor del govern de l’Índia a principis d’any (2013) i la participació en el documental de persones implicades en el procés legal, li donen un gran valor d’actualitat i de testimoniatge.

tiim

TIIM

Berni Goldblat

CINOMADE. BURKINA FASO, 2003. 30 MIN. VOSC

A Burkina Faso, la majoria de la gent quan té mal
de cap no va a la farmàcia, sinó al mercat, on els venedors ambulants venen la mercaderia directament de grans bosses de plàstic. Porten aspirines, laxants i moltes altres pastilles de colors, no regulades i sense marca, però a la meitat de preu que a les farmàcies. “Tiim” aporta una mica de llum sobre un tema que no només afecta Burkina Faso: la manca d’accés a me- dicaments per a la major part de la població mundial.

“Patents farmacèutiques: un obstacle per a la salut de les persones?”

Debat a càrrec de: Germán Velásquez, Assessor en Salut i Desenvolupament del Centre Sud a Ginebra, Suïssa. K.M. Gopakumar, Assessor jurídic i expert de Third World Network. Yasmina Solanes. Directora del documental.

a_luta_continua

A LUTA CONTINUA

Raúl de la  Fuente

KANAKI FILMS. ESPANYA-MOÇAMBIC, 2014. 40 MIN. VOSE

Moçambic, des de la seva independència el 1975, és un país en canvi constant. Dinàmic, vibrant i seduc- tor, ha atret l’atenció mundial, convertint-se en destí prioritari per a la cooperació internacional i, recent- ment, per a centenars d’empreses que persegueixen beneficis pel seu potencial en matèries primeres. En aquest marc, governs, fundacions, ONGs i empreses prediquen nobles intencions que persegueixen millo- rar la precària salut de gran part de la població.

“A Luta Continua” repassa els avenços, desafiaments i dificultats per construir un sistema de salut per a tots i totes en un país cada dia més desigual i en el que, de vegades, les estratègies d’ajuda no sempre caminen en la mateixa direcció.

“Qui paga, mana? Quin poder tenen els donants als països empobrits?”

Debat a càrrec de: Carlos Nuno Castelo-Branco, director del IESE (Institut d’Estudis Socio Econòmics) a Moçambic. Raúl de la Fuente, director del documental. Amaia Remírez, productora del documental. Iván Zahinos, director de projectes de cooperació de medicusmundi Catalunya.

separador_portada_centrado

Històries sobre Salud Drets Acció a Quepo en obert