Gdeim Izik

Documental social, 25 minuts

separador_portada_centrado

“Gdeim Izik” és un documental produït per Quepo per el col·lectiu d’activistes ‘Resistencia Saharaui’. Un grup de persones compromeses a realitzar accions directes i pacífiques per acabar amb les violacions dels drets humans als Territoris Ocupats per Marroc, al Sahara Occidental. La Isabel Terraza i l’Antonio Velazquez, activistes, van arribar a Quepo amb les imatges del desallotjament del major campament sahrauí fins al moment i, d’aquesta manera, va arrencar aquest projecte. Dirigit per Lluís Maria Güell, compta amb una gran llista de persones i entitats col·laboradores que l’han fet possible.

separador_linealimpia

La Isabel i l’Antonio són activistes. S’han despertat amb el soroll estrident de les sirenes i la remor de milers de crits. Han agafat les poques pertinences que han pogut, entre elles, la videocàmera. L’encenen i graven el que els seus ulls encara no es poden creure: l’assalt salvatge i la destrucció del campament de protesta més gran aixecat mai al Sàhara: Gdeim Izik.

Les forces de seguretat marroquines cremen haimes, llencen gas lacrimogen i colpegen a qui troben al seu davant. Trets. Criatures, gent gran, homes, dones, tots corren per escapar. Els joves responen llençant pedres a la policia armada. Un grup protegeix als activistes estrangers. Els hi diuen que és hora de marxar, ara corren perill. El sol surt i s’aixequen columnes de fum negre a l’horitzó. La Isabel i l’Antonio fugen enmig del caos, en un 4×4 a través de la terra àrida del desert. Intenten establir contacte amb la premsa internacional. Els hi inutilitzen el telèfon per satèl·lit. Els hi esperen nou dies amagats en un pis franc, durant uns dels fets més foscos de la historia de l’Estat marroquí. Ara, la Isabel i l’Antonio, han de trobar la forma de fer arribar les imatges al món. No serà fàcil.

EQUIP

Direcció Lluís Maria Güell | Producció Michael Mulet, Sonia Ros i Julián Altuna | Imatges gravades per Isabel Terraza, Antonio Velázquez, Anthony Jean, Lise Trégloze | Edició Frank Gutiérrez | Grafisme i Motion graphics Martín Fernández | Música original Mariem Hassan |Postproducció de so Sisco Peret | Ajudant de direcció Michael Mulet

 

Entrevista Isabel i Antonio 

Operadors de càmera Teresa Burgos, Antonio Grunfeld i Ferran Mesa | So directe Agost Alustiza | Maquillatge Vanesa González

separador_portada_centrado

Històries sobre Gdeim Izik a Quepo en obert