Associa’t a la Festa 2017

Creació i producció de la campanya de comunicació

Associa’t a la Festa és la festa de les associacions de Barcelona en el marc de La Mercè; una gran oportunitat per ensenyar a tothom el fort moviment associatiu de la ciutat. Des de l’edició de 2016, Quepo som les encarregades de realitzar-ne l’estratègia de comunicació.

A l’edició de 2017, hem desenvolupat una estratègia de comunicació participativa durant tres mesos,  amb aquelles entitats que s’hi han volgut sumar. Hem produït la campanya i hem fet la cobertura de l’esdeveniment. Les xarxes, la relació amb la premsa i la producció dels materials.

Plantegem una comunicació en 360º, entesa com un element que va més enllà de ser una simple eina: hem arrencat un procés comunitari, transformador i emancipador.

Com vam treballar
banderolas

Per l’edició del 2017, vam plantejar la creació d’una estratègia de campanya a través de quatre sessions i tallers de treball conjunt entre aquelles entitats que, essent participants de l’Associa’t, es van voler sumar a l’espai de comunicació.

L’objectiu de  les sessions era detectar les necessitats de comunicació col·lectives, de tot el teixit associatiu. Calia decidir, entre totes, quins missatges voliem traslladar a la ciutadania, quins a la premsa i quins continguts al programa o al vídeo. Després d’un primer buidatge, vam crear un mapa amb els missatges a transmetre, segons la demanda de les entitats. A partir d’aquí, Quepo, ens vam reunir amb l’equip de disseny i de continguts per poder traslladar les propostes dels materials de difusió a les entitats.

cartel_associat17

A mida que s’anaven concretant els materials, vam escollir, de forma col·lectiva,  els esborranys dels cartells i els lemes per aquesta edició o l’estratègia de xarxes. A la darrera sessió, vam treballar amb les participants com comunicar la campanya a través de les xarxes socials.

Per desenvolupar la propsta, calia trobar un equilibri entre la feina conjunta i la feina individual; fer un exercici de treball comunitari que, alhora, sigués molt resolutiu.

Finalment, un cop acabat el procés participatiu, la campanya es va concretar en un tot un desplegament audiovisual, gràfic i d’activitat a les xarxes socials.

Compartim el que som

Som la gent. Que posa mans, caps, hores i somnis i transforma Barcelona. També la que participa, suma, gaudeix i sosté futurs desitjats. Som amor. Com el d’en Joan quan, cansat de treballar, va de voluntari per acompanyar la Lola, una de tantes àvies que viuen soles. Som un somriure. Com la Laia quan, dintre d’un capgròs, persegueix, al so de les gralles, nens i nenes al carrer. Som espontanis. Una reivindicació, una frase a la paret, l’art al servei de la gent, un crit per fer un món més desitjable. Som llum. Perquè la Nàdia il·lumina la foscor dels estereotips quan explica qui és i d’on ve. Som autèntics. Perquè en Jaume, empenyent la seva cadira de rodes, construeix una ciutat que reclama ser refugi i està decidida a acollir. Som petons i abraçades. Tu, jo, ells, nosaltres, fem una vida que no discrimina per sexe, edat, raça, cultura o religió. Som proximitat. Com l’avi Ramon, que amb 86 anys segueix implicant-se en les entitats del barri per fer-lo més accessible a totes les persones. Som solidaris. Com la Nofar, que, tot i que encara no parla bé el nostre idioma, s’involucra amb altres persones en la cura dels animals del carrer. Som art i cultura. La popular, la contemporània, la col·laborativa. La que neix pels racons de la ciutat i és un espectacle per a la seva gent. Som riquesa. La justa, la humana i sostenible. La que genera llocs de feina alhora que produeix justícia i igualtat. Com la Berta, que seu a l’escriptori sabent que amb el seu teclat dibuixa l’economia de les cures des d’una perspectiva feminista. Som el món dels possibles. Convivim i construïm Barcelona gràcies al somni comunitari d’eixamplar el bé comú. Som ciutat. Construïda i pensada per tothom des de fa segles, que s’associa per arribar on ningú en solitari pot arribar.

Som una festa. Per a totes i tots, per a tothom, ara i sempre i durant aquests tres dies en què la plaça Catalunya és el gran escenari de la Barcelona associativa.

L’associacionisme és un dret universal. Associa’t.

 

Aquest relat, treballat per l’equip de continguts, sintetitza tot el que les entitats van voler expressar i posar en valor sobre l’associacionisme de Barcelona

Plató Participatiu

Una de les propostes, sorgida a les sessions participatives, va ser la d’aprofitar la carpa central per a fer una activitat audiovisual. Vam contactar amb Teleduca per fer una plató participatiu; un punt de trobada i debat de les entitats al bell mig de la plaça. Les entitats es van involucrar en un nou procés participatiu i, en dues sessions de treball, van crear dos programes de televisió; des del guió i les propostes de continguts fins a la presentació del programa o portar les càmeres.

UbuTV i Telenoika es van encarregar de la part tècnica i el plató de televisió-associatiu va cobrar vida a la carpa de l’espai de comunicació de l’Associat amb uns debats molt interessants, fruit, també, de tot de tot el procés participatiu.

Equip

Producció Raquel Bonell | Direcció Pablo Zareceansky | Comunicació Marta Berenguer, Oriol Gironés | Disseny gràfic Chus Portela | Programació web Juanjo Solà | Plató participatiu Lucía Andújar, Oriol Josa | Making Off Angel AmargantCobertura en vídeo per xarxes Neus Solà, Susanna Temp | Animació vídeo Tigrelab | Premsa Culturae

Des de Quepo sempre optem per desenvolupar els projectes amb proveïdors que vinguin de l’economia social.

En aquest projecte ens hem enredat amb:

Impremta El Foli Verd | Plató participatiu Teleduca, La Minimedia, Ubu Tv, Neokinok | Estampació de bosses Embrutafils

associat
associat_viver

Associa’t a la festa i el #ViverComu són les dues branques del projecte Associa’t.

Associa’t és un projecte que s’adreça al gran i divers texit associatiu de la ciutat de Barcelona: des de les pròpies associacions i fundacions als espais comunitaris, les plataformes ciutadanes i els moviments socials. Els objectius són donar visibilitat i posar en valor la importància i la riquesa d’aquest ecosistema social. Enfortir i empoderar aquestes organitzacions i esdevenir un espai de trobada, relació i articulació de les entitats de la ciutat.

Si voleu conèixer més a fons el projecte, feu clic a la pàgina d’Associa’t.

separador_portada_centrado

Històries sobre Associa´t a Quepo en obert